Pöttyös Panni

A Pöttyös Panni történetek Szepes Mária legismertebb életművei közé tartoznak. A 2. Világháború után minden írás tilossá vált, mely nem az adott politikai rendszert hirdette volna. Ekkor kezdett el meséket írni, hogy ebben a műfajban adja tovább az örök érvényű Igazságot. Meséi közül az összesen 15 részben megjelent Pöttyös Panni a leghíresebb, amelyen öt generáció nőtt fel. Négy új Pöttyös Panni könyv várakozik kiadásra. Hazánkban szinte nincs olyan ember, legyen fiatal vagy idős, aki ne ismerné ezeket a meséket. E sorozat 60 év után még mindig reneszánszát éli. A óvodákban Pöttyös Panni klubok alakulnak, Pöttyös Panni sütemény receptek készülnek, szívbeteg gyerekeknek olvassák fel a kórházban, és felnőtt generációk meghatódva tapasztalják, hogy gyermekkoruk kedvence a mai óvodások körében ugyanolyan töretlen sikernek örvend.

kep2007-ben hosszú idő után, az írónő összes meséje újra a Móra Könyvkiadóhoz került, melyet folyamatosan jelentetnek meg, az eredeti kiadáshoz hűen, F. Győrffy Anna rajzaival. A 2009-ben megrendezett Pöttyös Panni rajzpályázatra több ezer rajz érkezett, melyben szülők és gyerekek egyaránt részt vettek. A nyereményeket Halász Judit, Kossuth-díjas színésznő adta át.

Nem mindennapi szenzációként – először a Pöttyös Panni mesék idővonatán – a történet színdarabként is megelevenedik 2010 őszétől 3 éven keresztül. Amikor az igazi gyerekek elindulnak az iskolába, a Thália színház (1065 Budapest Nagymező u. 22-24) Arizóna stúdiójában is megelevenedik a Pöttyös Panni iskolába megy című mese, Német Ákos forgatókönyve alapján.

kepSzepes Mária életének, saját bevallása szerint az egyik legkedvesebb bókja az volt, mikor egy 7 éves kis barátnője megkérdezte anyukájától: „Anyuka, mondd meg nekem igazán, ugye a Szepes néni nem egészen felnőtt?” Látván Pöttyös Panni hírnevét, elmondhatjuk, hogy Mária néni, illetve az ő hagyományait tovább folytató Szepes Mária Alapítvány, még mindig a fiatalkorát éli.

Szepes Mária gyönyörűen beszél. Minden mondata felismerésként ér célba. Igaz ez a mindennapi történeteket felsorakoztató Pöttyös Panni epizódokra is. A szerény látszat mögött mély igazságok rejlenek. A szeretetteljes humorú történetek lényeges üzeneteket továbbítanak, mint például az adás szépsége, a fejlődésre való törekvés, illetve az egészséges és helyes életmód. Megdöbbentően hiteles karakterei a mindenkiben benne lapuló jóságról adnak tanúbizonyságot, és a „seremenyiai hókuszpókuszcsiribusz”, mely a karácsonyi ajándéknak szánt gesztenyeházikóban megtörténik, a valóságos alkímia gyerekváltozata. Az említett értékek miatt a Szepes Mária Alapítvány egyik elsődleges törekvése a Pöttyös Panni hagyomány fenntartása. Ezért támogatjuk a Thália színház előadását, amelyről folyamatosan tudósítani fogunk, illetve ezen okból kifolyólag Pöttyös Panni napot szervezünk a jövő év tavaszán.

kepA Thália színház első előadása október 9-én 11 órakor kezdődik, melyben Pöttyös Panni szerepét Mórocz Adrienn, Kockás Petiét Kovács Lehet, a nagymama szerepét pedig Kútvölgyi Erzsébet ölti magára. A tanár szerepében Elek Ferencet, a szomszédéban Szemán Bélát láthatjuk majd. A jelmezeket Berzsenyi Krisztina, a díszletet Vati Tamás tervezi, míg a világítási technikát Pethő Ferenc látja el.

Az előadásokra a Szepes Mária Alapítvány és a Thália színház sok szeretettel várja a Pöttyös Pannihoz hasonlóan kíváncsi gyerekeket és szülőket.

Októberben Pöttyös Panni bemutató a Tháliában!

Olvasson róla bővebben!

Share |