Szepes Mária Művei

Szepes Mária riportjaiból, cikkeiből, önéletrajzi írásaiból tudjuk, hogy táncos és színészi képességeit előző életeiből készen hozta magával, de ez átmeneti rajongást jelentett számára, mert írói vénájának felfakadása minden mást elsöpört. Kilenc-tízévesen kezdett írni és kilencvennyolc évesen még diktálta gondolatait.

„Amint rájöttem, hogy erre születtem, valamennyi nagy író művét olvasva kerültem kapcsolatba szellemükkel. S attól fogva már csak írtam, verseket, novellákat, később apám filmjeinek forgatókönyveit, színdarabokat, majd regényeim és bölcseleti írásaim mellett még meséket is. Mivel szüleim gondolkodó és a jelenségeket érteni akaró sokoldalú tehetséggel megáldott emberek voltak, otthon a könyvek művészi-alkotói kínálatának sokszínűsége tárult elénk, amelyből minden kötöttség nélkül meríthettünk bátyámmal együtt. És születésemmel hoztam magammal azt az istenszomjat, ami szükséges ahhoz, hogy életem, alkotói munkám ilyen irányt vegyen”.

Filmgyári dramaturgként nevelőapja, Balogh Béla filmjeihez írt forgatókönyveket. Több Karádi film forgatókönyvének, dalszövegének szerzője volt.

Szepes Mária leghíresebb regényét, a Vörös Oroszlánt 1939-ben, Tihanyban kezdte írni. 1946-ban jelentette meg a Hungária Kiadó, igen nagy feltűnést keltett. Az év bestseller könyve lett. Az 1947-es államosítás után a többi hasonló sorsra szánt könyvvel együtt ezt is bezúzták. Hazánkban 1984-ben csonkított formában adták ki elsőként újra. Azóta már nagyon sok kiadást megélt teljes terjedelmében. Németországban túl van a tizedik kiadáson, ott 1984-ben az év könyvének választották. Megjelent még Svájcban, Brazíliában, Spanyolországban, Amerikában, Portugáliában, Romániában. Másik két nagyregénye a Raguel 7 tanítványa, és a Varázstükör szintén hatalmas beavatási opusz, több kiadást megélt hazánkban, és Németországban is megjelent mindkettő.

A háborút követően a mesékben bujkált.  Itt is kimagaslót alkotott. A Pöttyös Panni mesesorozatát ma is szeretik a gyerekek és felnőttek egyaránt. 14 Pöttyös Panni könyve jelent meg, amely még öttel egészül ki, és hét egyéb mesekönyve, amelyből 5 szintén megjelent már. További mesekönyvek várnak feldolgozásra.

A mesék után a tudományos-fantasztikus irodalomban hozott új látásmódot. Szerette e műfajt, mert ebben egyesíthette a tudomány és hagyomány összefüggéseit.  „A fantasztikus regények legkiválóbb ismerői és kritikusai sorolják őt e műfaj elsői közé, itthon és a nemzetközi mezőnyben”.(Rákos Sándor)  Németországban megjelent a Mesés Gondwána, a Tükörajtó a tengerben, a Napszél.

Csillagpor verseskötetében így ír róla Rákos Sándor: „Mária verseinek olvastán soronként fokozódó öröm váltotta föl a szorongást. Költő szólalt meg itt, s nem is akármilyen költő. Már a korai darabokban megmutatkozik kivételes verskultúrája és az a sugallatosság, amely alfája és omegája minden igazi költészetnek. Költő, aki nem tud beletörődni az olyan-amilyen valóságba. És túl a nyolcvanon, csúfságok, rettenetek közepette is egy megálmodott szebb világért él és dolgozik”.

Az 1947-ben megalapított iskolájuk tananyagait írta meg tanulmányköteteiben 40-re tehető megjelent spirituális témájú könyveinek a száma, amelyek az Édesvíz Kiadó tett közismertté. Híres mágia-sorozata tizenkettőre bővült az évek folyamán. Magatartástanának is számtalan kötete található a könyvesboltok polcain. „S hasonlóan ítélhetjük meg az ezotérikus tanokat (és segítségükkel mindennapi életünk gubancainak megoldási lehetőségeit) boncolgató, mindig a legigényesebb irodalom szintén tartott „elméleti” könyveit is”.(Rákos Sándor) Németországban is megjelent az Academia Occulta, amelyet fivérével közösen írtak, a Smaragdtábla, a Mindennapi élet mágiája, Szerelem mágiája. Amerikában a Vörös Oroszlán mellett a Mindennapi élet mágiája című könyvét is kiadták.

Szepes Mária hatalmas életművet hagyott hátra, munkásságát több állami és egyéb kitüntetéssel jutalmazták. Számtalan műfajban dolgozott: mese, nagyregény, tudományos-fantasztikus regény, pszichológiai – karakterológiai tanulmánykötetek (mágia sorozat), önéletrajzi regény, ezoterikus tananyagok, versek, novellák, cikkek, filmforgatókönyv, színmű, valamint misztériumjátékok szerzője, dramaturgja. Egy balett librettót is írt. Még számtalan írása várakozik feldolgozásra.

Az írónő nemcsak hitte, hanem tudta, hogy az élet lényege kiolthatatlan örök parázs, s minden ember változó testjelmeze mögött a halhatatlan Isteni Ént nem érintik a téridőben zárt oksági törvények.
„Szepes Mária párját ritkító egyszeri jelenség intézményeket pótol, lelki elsősegély hálózatot tesz fölöslegessé. Csodatevésnek is nevezhetnénk, amitművel, de egyszerűbb, ha cselekvő szeretetnek mondjuk.”(Rákos Sándor)
E „cselekvő szeretet” jegyében a Szepes Mária Alapítvány munkatársai, tanítványai folytatják tovább megkezdett munkáját.